dinsdag 14 juni 2022

Dag 4 – Gerbach – Rheinmünster – 149,7km 1000 hm

(een verhaal over wijngaarden, al dan niet bestaande fietspaden met en zonder einde en veeeel Schnitzel)

6u. Ijskoud. De Vogeltjes fluiten. Peter beantwoordt zoals elke dag zijn fan- en werkmail. Vooral met zijn fanmail heeft hij heel veel werk… Iedereen wordt wakker met een schok. De temperatuur is merkelijk lager dan de vorige dagen. De fietsers en hun spieren geraken maar moeilijk opgewarmd. Gelukkig is er Mr Gusto die ons kan verwarmen. Peter komt met goed nieuws van het wifi bankje, 320 meter verderop, in het zonnetje is het lekker warm. Mouwtjes, windstoppers en andere hulpstukken worden uitgespeeld en in de camionnette gegooid.

Vlak, vlakker, vlakst… Of nee, onmiddellijk na vertrek volgt er een stevige klim… 3.6km aan 6.5% gemiddeld met pieken tot 15%. Daarna is het dus vlak. Of toch niet, er volgen nog 2 klimmetjes met telkens stukken van 10-12%. De spieren lopen snel warm en vol.

Gelukkig is het daarna biljartvlak. Of golvend. Of heuvelachtig. We blijven op en af gaan tussen de wijngaarden en na de lunch (weer picobello voorbereid door onze begeleiders) gaat het tempo de hoogte in. We noteren ook de eerste valpartij: Philippe Minner gaat tegen de grond terwijl hij tegen een razende snelheid stilstaat… Een beginnersfoutje. Even ook van de gelegenheid gebruik maken om onze begeleiders te bedanken: Geert, Kevin en JP zorgen er met hun drieën voor dat we ons niets moeten aantrekken van de logistiek en ons volledig kunnen focussen op het fietsen en het onderhouden van de vriendschappen ’s avonds.

We nemen veel fietspaden die stoppen wanneer ze er zin in hebben, rijden over drukke wegen en kalme gravelpaden en komen om 16u aan op de camping, waar we niet helemaal alleen zijn. De buren kijken hun ogen uit terwijl we de logistieke operatie van het uitpakken starten. Een gestroomlijnde machine trekt zich op gang. Ook worden de uniformen van de voorbije dagen gewassen. Wat zullen we lekker ruiken morgen!

Dienstag Schnitzeltag! We genieten van een lekkere schnitzel in verscheidene vormen en smaken op het terras van Seeblick en keren met een volle maag huiswaarts. Peter heeft vandaag wel pech gehad en zal morgen de reservefiets van Kevin gebruiken. Nachtwerk voor Kevin en hij besluit zijn derailleur te kietelen.

Bij deze, ook nog een woordje over de rit van morgen, een onderwerp waarover in alle talen gezwegen wordt. De hardste etappe van allemaal, 146km, 2560hm en nog meer van dat onheil. In elk geval een uitgelezen mogelijkheid voor de klimgeiten en de klimgeiten van weleer om te schitteren. Morgen (hopelijk) meer!

Geschreven door Kristof Vandepoorte

Geen opmerkingen:

Een reactie posten